COMUNA DRAGUSENI,JUDETUL SUCEAVASUCEAVA

Comuna Draguseni,formata din satele Draguseni,Brosteni si catunul Garaleu,se afla asezata pe malul stang al raului Moldova,la limita sudica a judetului Suceava,la egala distanta ,de circa 23-25 km,de cele mai apropriate asezari urbane :Falticeni,Pascani si Targu Neamt.

Dragusenii se invecineaza la nord cu satele Oniceni si Antoceni din comuna Forasti,judetul Suceava,la est cu satele Iorcani si Tatarusi,judetul Iasi,iar la sud cu satele Homita si Cristesti,din acelasi judet.In partea de sud-vest si vest se invecineaza cu satele: Preutesti din comuna Timisesti,Ungheni si Savesti din comuna Raucesti si satul Soimaresti din comuna Draganesti,toate din judetul Neamt.

Ca forma,mosia Dragusenilor se prezinta ca un patrulater neregulat,cu latura de circa 6-7 km, strabatuta de la nord la sud de albia meandrica a raului Moldova si soseaua E 85.

Satul Draguseni a luat fiinta prin unirea mai multor sate mici: Zavoiaru, Stroiesti, Sacuieni, Cabuji, Letcani, Bargaeni, Negrilesti, Ungheni si Zmeesti.Prima atestare documentara a satului Draguseni dateaza din 15 septembrie 1480.Inceputurile satului Draguseni si numele acestuia sunt strans legate de Dragos Viteazul, unul dintre dregatorii de frunte, parcalab de Neamt la sfarsitul secolului al XIV-lea si in timpul domniei lui Alexandru ce Bun.

Comuna Draguseni, formata din satele Draguseni, Brosteni si catunul Garaleu se afla asezata pe malul stang al raului Moldova la limita sudica a judetului Suceava, la egala distanta, de circa 23-25 km, de cele mai apropiate asezari urbane: Falticeni, Pascani si Targu - Neamt.

Comuna Draguseni se prezinta ca un patrulater regulat cu latura de 5-6 km.

DRAGUSENI-POARTA DE INTRARE IN BUCOVINA

DRAGUSENI-POARTA DE INTRARE IN BUCOVINA

joi, 29 septembrie 2011

BISERICA CRESTIN ORDOXA DRAGUSENI 1780

Biserica din lemn Draguseni , Suceava 1780 Ctitorie boiereasca , monumentul a fost inaltat “pe loc ” , din lemnul padaurii de stejar ce se intindea pe aceste locuri . Ea este cea de a doua ctitorie a paharnicului Iordachi Lazu , ginerele banului Constantin Basota , care isi avea aici mosia . Cea din dantai biserica din lemn de brad disparind in 1936 in urma unui incendiu. De pe situl Consiului Judeteabn Suceava aflam ca biserica a fost refacuta in 1780 de Iordache Lazu. De unde tragem concluzia ca biserica este mai veche , daca nu cumva Iordache Lazu a construit-o din nou din temelii. Intr-un document care trateaza hramurile bisericilor din Modova inainte de secolul XIX , biserica apare construita intre 1760-1780 de paharnicul Iordache Lazu. Astazi , biserica are doua hramuri : Adormirea Maicii Domnului si Sfantu Spiridon. La o prima vedere , biserica pare sa-si fi pastrat infatisarea initiala , poate pridvorul cu turnul clopotnita sa fie adaugat ulterior .biserica a avut un zid de incinta , dar parte din el a fost demolat , construindu-se o cladire (magazie) care face nota distonanta cu biserica . In fata bisericii si a cimitirului s-a construit o cladire monstruasa, aflata in paragina, si care mascheaza vederea bisericii dinspre drumul european E85.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PENSIUNEA HOLIDAY

PENSIUNEA HOLIDAY